Één dag met elkaar kijken naar wat organisaties beweegt op een diepere laag. We kunnen onder meer dilemma’s verkennen, vraagstukken afpellen en kijken waar in een organisatie omheen wordt gemanoeuvreerd. Mocht je geïnteresseerd zijn in systemisch werken en hoe je daar met organisaties mee kan werken dan ben je van harte welkom. Na een introductie en verkenning gaan we aan de slag met de vraagstukken die er in de groep zijn.
Inleiding
In de afgelopen 15 jaar heb ik een ruime ervaring opgedaan in het begeleiden van organisaties met uiteenlopende vraagstukken. Daarin werk ik als consultant zowel met het hoofd als met het hart. Het hoofd in de vorm van theorieën en modellen om situaties te kunnen duiden. Het hart vanuit een fijn besnaard gevoel bij verhoudingen en een feiloze interpretatie of iets klopt of niet. Daarbij is systemisch werken voor mij een logische werkwijze om dat diepere weten vorm te geven. De laatste jaren werk ik steeds vaker los van de theorie en de modellen. Door te spreken met het hart van de betreffende organisatie. Door de dialoog te voeren en zo fenomenologisch de rode lijnen op te halen van de verhalen die duiden wat of beter gezegd wie een organisatie is.
Verschillende lagen
Een organisatie bestaat uit meerdere lagen. Heel simpel gesteld is dat van buiten naar binnen:
- De context waar de organisatie mee interacteert, hoe turbulent is deze omgeving en daarmee de inwerking op de organisatie
- Het geheel van de organisatie, en de onderwerpen als de toekomst, het potentieel en de oorsprong van de organisatie.
- De delen van de organisatie, zoals de directie, de teams en de individuen daarbinnen.
De organisatievraagstukken bekijken we steeds op de verschillende lagen. Wat hoort waar en hoe is de onderlinge relatie? Ik realiseer mij dat ik het dan mogelijk wel heel plat sla, en tegelijkertijd ga je het daardoor wel makkelijker hanteren. Je ziet het immers pas als je het doorhebt. Ik wil je leren om te kijken vanuit de verschillende lagen en de verbanden zodat je dit ook in alle eenvoud zelf kan.
De rol van organisatieopstellingen
Organisatieopstellingen helpen op de verschillende lagen te kijken en de onderlinge verbanden te zien. Dat laatste helpt bij het duurzamer interveniëren. Dat moet ik eerst even uitleggen. Veelal kunnen mensen in organisaties het probleem wel duiden en dus ook verhelpen.
Een voorbeeld – in een team is onenigheid, zeg een soort van tweespalt. De ene helft wil links en de andere helft wil rechts. In een meeting wordt dit vervolgens opgelost. Maar nu blijkt dat na een paar maanden dit steeds terugkomt. Alsof er steeds een blokkade komt door tweespalt. Dan is het een kwestie van uitzoomen, wat is toch de trigger van het steeds ontstaan van de spagaat? Dan ga je op een andere laag kijken, eerst op die van de organisatie, en daarna ook op de laag van de context.
Een opstelling maakt de dynamiek helder aan de hand van representanten. Er is een collectief bewustzijn waar we als mensen contact mee kunnen maken en ons kunnen inleven in de situatie en hoe daarin de verhoudingen zijn. Door daar met een systemische blik naar te kijken kunnen we situaties interpreteren en daar vervolgens mee experimenteren. Zou het zo kunnen zijn dat… en dat er dan vaak een o ja dat is ook zo beleving uit ontstaat. Het beeld wordt daarmee completer en er ontstaan meer en beter passende opties om met de situatie om te gaan.
Programma
Concreet zullen we eerst stilstaan bij de verschillende lagen en hoe je daar systemisch naar kan kijken. Hierna is het prettig om stil te staan bij waarom iedereen er die dag is. Wat is de trigger voor jou om te komen? Is dat nieuwsgierigheid, heb je een vraagstuk waar je naar wil kijken, iets anders of misschien wel alle drie tegelijkertijd. Vervolgens gaan we concreet aan de slag met de vraagstukken die er zijn. Totaal is er ruimte voor vier tot vijf vraagstukken. Na elk vraagstuk is er ruimte voor reflectie en kunnen we stilstaan bij het hoeven waarom van het opstellen.
Praktische informatie
- De eerste dag is op donderdag 30 maart. We beginnen op 09:00 en eindigen rond 17:00. Inloop is vanaf 08:30. De locatie is het atelier van Nzym, dit is in Apeldoorn, Vlijtseweg 130.
- De kosten voor de dag zijn 250,- euro inclusief btw en is inclusief koffie, thee en lunch.
- De workshop gaat door bij minimaal zeven deelnemers en er is ruimte voor maximaal tien deelnemers.
De workshop wordt gegeven op verschillende data:
– Donderdag 30 maart
– Maandag 12 juni
– Donderdag 14 september
– Vrijdag 24 november
Je kan je voor deze workshop aanmelden via Eventbrite, via onderstaande link:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-workshop-systemisch-werken-in-organisaties-504811664277