Family first – waarmee het eigenlijk altijd begint

Een artikel over de waarde van waarden. En over het belang van waarden met elkaar realiseren. Niet als construct in de zin van maken, maar het gesprek erover voeren en wat ons met elkaar verbindt. Tegen de mensen om mij heen was ik het al aan het zeggen – kijk naar je waarden, die van jezelf, je team en je organisatie. En gisteren ondervond ik het belang ervan zelf, samen met Maartje, mijn samenwerkingspartner. Hieronder een betoog over de waarde van waarden en hoe het begint met familie, altijd!

 

Familie is waar het begint

Familie is waar het begint. Dat is waar ik vandaan kom en wie mij voor een groot deel heeft gemaakt tot wie ik ben. En dat is waarvan ik zeker weet dat ik erbij hoor. Dat diepe bewustzijn is voor mij ook zo belangrijk. Temeer omdat ik ook mezelf kwijt kan raken als ik het gevoel heb dat ik ergens niet bij hoor. Ergens bijhoren, dat is voor mij een existentiële behoefte. Onderdeel uitmaken van iets groters, hoe klein ook.

Daarom vind ik families ook zo belangrijk. Eerst komen onze families, onze partner, man of vrouw en de kinderen, ouders, broers en zussen. Daarvan weet ik altijd zeker dat ik erbij hoor. Dat vloeit vervolgens over in de Nzym familie van mensen die frequent met elkaar samen werken. En dan komen de communities waar we allemaal in actief zijn, klanten, vrienden en nog meer families. Bij familie begint alles. Dat wordt ook in dit soort tijden weer super duidelijk.

 

De impact van de exponentiële onzekerheid op ons potentieel

De exponentiële onzekerheid en bijbehorende druk maakt dat samenwerkingen onder druk komen te staan. Passen we nog wel bij elkaar, daar komt een ja of nee uit, of eventueel een misschien. De toets zit in het op tafel leggen van eenieders waarden. Gisteren heb ik dat samen met Maartje gedaan, mijn samenwerkingspartner. De samenwerking is nog maar kort en tegelijkertijd gaan we al langer met elkaar terug. En elk huwelijk is gebaad bij een goede crisis. Je kan hem maar alvast aan het begin gehad hebben 😊.

Ik was aan het rondspringen en van alles aan het doen. Dit regelen, dat regelen. En zij had het gevoel dat ze met haar beste intenties op het treinstation stond te wachten. Met haar koffertje en haar leuke creatieve brein. En daar raasde trein Reijnders weer langs. Zo ongeveer! Dat ging niet helemaal goed. In plaats van ons op de taak te richten hebben we de tijd genomen om samen onze waarden te realiseren of wat ons drijft of wat we willen zijn voor de buitenwereld. In ieder geval, het hielp. Family first was in waar het voor ons allebei mee begint. Graag deel ik ze later nog uitgebreider, maar samen kwamen we uit op:

  1. Family first – it’s people that make a difference
  2. Standing on the shoulders of the basics
  3. Creativity is intelligence having fun
  4. Doing small things enables transformations
  5. Bling bling – we love beautiful things

Gisteren hebben we de tijd genomen om ze samen verder te bespreken en uit te werken. We hebben en eerste resultaat en ik merk de steun ervan in mijn rug. Ook omdat ik mij weer zo bewust ben van het ervaren van de steun van familie in mijn eigen rug. Zo pak ik mijn waarden weer vast en ben ik verbonden met mijn achtergrond.

 

Zakken in je waardepatroon – waarom dan?

Het gaat niet zozeer om de uitkomsten. Het gaat om het resultaat en de waarde van het realiseren van je waarden. Niet realiseren in de zin van maken als een construct maar als iets waar je je bewust van bent. Ik hield (professioneel, dat moet ik er toch even bijzeggen) al lang van de mens Maartje Gewoon zoals ze is, sprankelend, georganiseerd en kwetsbaar. Alleen hadden we het samen nog niet eerder gehad over wat ons nou ons maakt.

Zeker in deze tijd is het juist super belangrijk om stil te staan bij de waarden van je organisatie en ook bij die van jezelf. De exponentiële onrust zaait twijfel, maakt dat systemen in hun zelfvertrouwen onderuit zakken. En dat heeft tot effect dat je zakt in je waardepatroon. Laat mij dat uitleggen: een zwerver op straat heeft over het algemeen een ander waardepatroon dan een student of een partner van een advocaten kantoor. Een zwerver is aan het overleven, elke dag opnieuw. Dan is maar één ding belangrijk, geld en neem je het niet zo nauw met je integriteit. Wereldverbeterschap bloeit pas hoger in de pyramide van Maslow. Nu terug naar deze tijd.

De onzekerheid maakt dat organisaties, teams en mensen bang zijn dat ze moeten zakken in de pyramide van Maslow. En daarmee ook in hun waarden. Organisaties die door hun waardefundament zakken gaan vervolgens sturen op overleven en daarmee op hun kosten. Het laatste hoef je ze echt niet gewag van te proberen te maken. Ze hebben immers het gevoel dat ze niet anders kunnen. Wat wel kan is het gesprek voeren over het waardepatroon van jouw systemen. Wat zijn wij eigenlijk voor de buitenwereld. Dat geeft stevigheid en dan komt er weer flow in en energie.

 

Wat vinden wij belangrijk!

Dus, family first, waar komen we vandaan? Wat vinden we belangrijk? Hoe zijn we hier zo gekomen? En hoe gaan we om met deze exponentiële onzekerheid? Wat doet het met ons en met jou en mij? Zomaar vragen die leiden naar de voornaamste vraag. Wat vinden wij belangrijk! Het antwoord gaf ons direct houvast en vervolgens zijn we de basis gaan regelen. Hoppa! Energie!