Echt zijn

Echt zijn

Echt zijn

Echt zijn is iets dat menig mens bezighoudt. Hoe ga je als leider met bepaalde situaties om, welke keuzes maak je en hoe hangen deze samen met je ervaringen uit het verleden. Authenticiteit en congruentie zijn kernwoorden waar het bij echt zijn om draait. Authenticiteit en congruentie resulteren in eenvoud en het herhaaldelijk overbrengen van de boodschap en bijbehorende normen en waarden. Zoals het verhaal hieronder weergeeft “want als je ECHT bent, ben je niet lelijk meer, behalve voor mensen die het niet begrijpen.” En dat laatste is ook oké.

Echt

“Wat is echt?” vroeg het konijntje op een dag, toen ze naast elkaar lagen, vlakbij de haard in de kinderkamer, voordat Nana op zou komen ruimen. “Betekent het dat je van binnen iets hebt dat zoemt en van buiten een palletje?”

“ECHT is niet hoe je gemaakt bent” zei het Leren Paard. “Het is iets dat met je gebeurt. Als een kind lang, heel lang van je houdt, niet alleen om met je te spelen, maar ECHT van je houdt, dan word je ECHT.” “Doet dat pijn?” vroeg het konijntje. “Soms wel,” zei het Leren Paard, want hij sprak altijd de waarheid. “Als je ECHT bent, dan geef je er niets om dat het pijn heeft gedaan.”

“Gebeurt het allemaal ineens, net als opgewonden worden?” vroeg hij, “of stukje voor stukje?” “Het gebeurt niet allemaal ineens,” zei het Leren Paard. “Je wordt het gewoon. Het duurt een hele tijd. Daarom gebeurt het vaak met dingen die gemakkelijk breken, of scherpe randen hebben, of heel voorzichtig behandeld moeten worden. In het algemeen ben je tegen de tijd dat je ECHT wordt, meestal kaalgeknuffeld, en je ogen zijn eruit gevallen en je poten bengelen erbij en je ziet er haveloos uit. Maar dat geeft allemaal niets, want als je eenmaal ECHT bent, ben je niet lelijk meer, behalve voor mensen die het niet begrijpen”.

Uit: “Het fluwelen konijn” van M. Williams

Bovenstaande passage uit het boek “het fluwelen konijn” van M. Williams werd voorgelezen aan het einde van de cursus systematisch kijken naar werk en organisaties. Deze cursus werd verzorgd door Annelies Boutellier en geeft een mooie aanvulling als logica niet meer toereikend is.