Check-in: Een nieuwe start

Terugkijken

Eerst even terug, wat op 16 maart starte met leven in het nu en de 24 uur daar omheen. Is dat nu een perspectief van drie maanden vooruit. Het voelt verder alsof en een wereld van Before Corona is en een wereld van After Corona. Ergens is mijn wereldbeeld in de week van 16 maart uit elkaar gespat. Het kan zomaar zijn dat het niet meer is en dat we naar een andere wereld onderweg zijn. Ik weet het tegelijkertijd ook niet. Het niet weten voelt goed, want dat is de plek waar echt nieuwe dingen ontstaan. Het niet weten wil wat omgevormd worden naar iets meer weten van het nu. Ik voel De uitdaging om mijn tijds-horizon nog wat verder te verbreden en zoals Maarten Kien dat mooi verwoord in zijn podcast – weer meer uitgesteld te begrijpen. En te kijken naar wat ik al wel snap en wat niet en zo weer scenario’s te maken.

Vooruitkijken

Daar hang ik vandaag wat uit. Bij de verdere toekomst en wat er dan mogelijk kan gebeuren. De horizon op de langere termijn is minder rooskleurig. Hoe lang gaan we leven in een 1,5 meter maatschappij. Cijfers over een economische terugval van 8%, berichten over faillisementen nu en de hausse die er nog moet komen. Durf ik daar al naar te kijken? Waarschijnlijk vraagt dat nog heel wat rondjes. En ik voel en weet dat ik er al mee ben begonnen in de afgelopen weken. Artikelen verzamelen, signalen vastleggen. Mijn scanner heeft aangestaan, artikelen verzameld, en nu naar een volgende stap – het ophalen van het net; wat heb ik allemaal verzameld. Maar eerst nog het lezen van het boek – de wereld is rond. Ik merk dat het lezen van het boek mij helpt om het in perspectief te zetten. Corona is een trigger van vele versnellingen en maakt duidelijk wat we al lang weten maar nog niet aandurfden om te zeggen en te doen. De wereld is rond is van BC (Before Corona) en illustreert het noodzakelijke perspectief van de transformatie die al noodzakelijk was.

In het nu

Ik durf ook nog niet te kijken naar de toekomst. Bang voor wat we gaan zien. Dan moet ik even een omweggetje maken. Corona maakt mensen echt ziek. Flatten de curve en er wordt gesproken over een tweede golf die we moeten beheersen. Ik zie ook nog een andere golf aankomen. Een golf van bedrijven die aan de beademing moeten en dat waarschijnlijk ook voor een geruime tijd. Is er een parallel, gaan we ook bij bedrijven keuzes maken om sommigen niet naar de IC te sturen? Hoe gaan we die golf bedwingen, afplatten en verlengen. Hoeveel IC capaciteit gaan we daar extra voor vrij maken? Ik sudder nog wat verder, mijn toekomstradar ga ik weer wat verbreden. En ik ga vandaag maar eens kijken naar de artikelen die ik heb opgeslagen in de afgelopen maand. Wat voor beelden geven die en wat haal ik daar dan weer uit.